De geschiedenis

verteld door Ad Bogaerds

Cor Bogaerds, mijn oom, startte zijn architectenbureau C.B. Bogaerds op de eerste verdieping van zijn woning, aan de Koninginneweg te Numansdorp in 1943. De bedrijfsopvolging van het aannemingsbedrijf van zijn vader, was een privilege voor zijn oudere broer, mijn vader. Zo ging dat in die tijd.

Hij had daardoor wel de mogelijkheid door te leren en volgde na de HTS de Academie van Bouwkunst te Rotterdam voor zijn opleiding tot architect. In zijn naoorlogse bouwwerken, is een duidelijke herkenning van de Delftse School te zien. Ambachtelijk goed gedetailleerde gebouwen, welke teruggrepen naar traditionele bouwmethodes. Het Schippershuis in Numansdorp en het inmiddels gesloopte Gemeentehuis, zijn hier voorbeelden van. Daarnaast diverse woningen en na 1953 ook veel boerderijen, welke door de watersnood waren getroffen en onderdeel waren van het fonds wederopbouw.

In 1957 opende hij zijn kantoor met woonhuis aan de Rijksstraatweg te Numansdorp. Dit gebouw is tot vandaag de dag nog steeds het onderkomen van het architectenbureau. De landelijke bungalow is met veel elan ontworpen en de diverse aansluitende gebouwen waren bedoeld voor fruitbewaring. Dit om de kleine fruitteler in de omgeving te faciliteren. Hij noemde dit dan ook het een appeltje voor de dorst, want zei hij, ons vak is conjunctuurgevoelig!

Wijze woorden, want ook ik heb dat mogen ervaren, in de periode dat ik leiding gaf aan het architectenbureau.

Zijn stijl werd in de jaren zestig wat strakker.

Zijn stijl werd in de jaren zestig wat strakker.

Het Koni complex en de directeurswoning van
K. de Koning in Oud Beijerland zijn hier voorbeelden van. 

Naast woningen en kantoren kwamen er steeds meer gebouwen, welke agro gerelateerd waren. Dat resulteerde in een grote opdracht in 1970, voor een nieuwe Bloemenveiling in Bleiswijk. De directe consequentie was een verviervoudiging van de medewerkers en een uitbreiding van het kantoor in de voormalige koelcellen. De economische terugval begin jaren tachtig bracht het personeelsbestand terug tot twee medewerkers, Jaap Karbet projectleider en werkzaam vanaf 1952 en Leen Quaak tekenaar constructeur werkzaam vanaf 1970. Er was in die periode nauwelijks werk, wat de situatie precair maakte.


Half maart 1983 kwamen mijn oom en tante bij ons op kraamvisite voor onze dochter in Zuid-Beijerland. Ik was kort daarvoor als zelfstandig architect begonnen en doordat ik 10 jaar in Rotterdam had gewerkt en gewoond, was het een hernieuwde kennismaking. Hij was dan ook zeer geïnteresseerd in mijn werk en opdrachten. Begin mei belde hij mij op of ik een paar dagen per week kon bijspringen. De gebouwen van de grote fruit en groente exporteur VDD uit Den Hoorn waren in één nacht afgebrand. De herbouw was tevens mijn entree op het kantoor.


Al snel kwamen er nieuwe opdrachten en na twee jaar als freelancer kregen Leen Quaak en ik de mogelijkheid het kantoor over te nemen. Het werd een VOF genaamd “Architecten en Ingenieursbureau A. Bogaerds BNA BNI & Ing L. Quaak”. Oom Cor was inmiddels 69 en Jaap Karbet ging met vervroegd pensioen. Het eerste jaar werkte Leen en ik samen, maar al snel daarna moest de personeelbezetting uitgebreid worden. Het was mijn streven de opdrachten en de daaruit voortkomende gebouwen een eigen signatuur te geven.


De eerste grote gebouwen waren FTK in Bleiswijk, Jos v/d Berg BV,Nordic en de nieuwe Rabobank in Numansdorp, maar ook diverse banken, woningen en een apotheek enz.  In 1997 besloten Leen en ik de samenwerking te beëindigen, Hij heeft een eigen ingenieursbureau opgericht en ik ben verdergegaan met de toenmalige bezetting.


De jaren negentig bracht nog een grote verandering met zich mee, namelijk het computertekenen. De intrede van de computer was een ware revolutie. Het middel om tot je product te komen, was decennialang de traditionele tekentafel en de daarbij behorende lichtdruk methode, om de tekeningen te reproduceren. Toch verliep de overgang redelijk soepel, met cursussen en een overgangsperiode van een jaar stond deze nieuwe manier van tekenen aardig op de rit. Ons eerste digitale project was Tuindorp in Numansdorp. Het seniorencomplex met 56 woningen en een atrium werd in 1999 opgeleverd.



Ook bijzonder was in diezelfde periode een opdracht, voor een logistiek groente en fruit centrum in Engeland in opdracht van VDD. Met zekere regelmaat vlogen Gert Vollaard en ik naar Engeland voor overleg. In 2003 heb ik besloten om er een BV van te maken. Deze nieuwe naam is tot op heden nog steeds actueel. Na 2003 kwamen mooie grote opdrachten binnen van oa Greenery, Nature pride, Greenpack, Redstar maar ook de Hendrikshoeve een woonboerderij voor mensen met een beperking.


Oom Cor overleed in het voorjaar van 2005 op 89 jarige leeftijd.

In 2007 is Gert Vollaard, die al bij het bureau werkzaam was vanaf 1988, toegetreden tot de directie en medeaandeelhouder geworden. De expansie die wij doormaakte vanaf 2000 moest na de economische crisis van 2008 sterk bijgesteld worden. Het vroeg om een totale reorganisatie en een nieuwe manier van werken. Gelukkig waren we in deze periode druk aan het werk aan het project de Gravin in Oud Beijerland met 213 woningen. Na die 7 lastige jaren hebben we binnen het kantoor, de ervaren medewerkers, toen weten vast te houden.

Ik ben zelf met pensioen gegaan in 2017. Het nieuwe werken is nog meer teamwork geworden en ik geloof zelf sterk in het principe van estafette, een nieuwe generatie neemt het stokje over. De nieuwe directie van Gert Vollaard en Chris van Stam, welke vanaf 2017 het bureau aansturen, hebben op hun eigen wijze, weer stukje Bogaerds-geschiedenis toegevoegd, aan het kantoor waar oom Cor ooit mee is begonnen op zijn zolderkamer.

1943-1985 CB. Bogaerds
1985-1997 A. Bogaerds en L Quaak
1997-2007 A. Bogaerds
2007-2017 A. Bogaerds en GP. Vollaard
2017- NU. GP.Vollaard en Chr van Stam

Bezoekadres

Rijksstraatweg 82
3281 LW Numansdorp

Postadres

Postbus 7405
3280 AE Numansdorp

Contact

T : 0186 - 651 144
E : bogaerds@bogaerds.nl

© 2024 | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden | Gemaakt met door Schot